Ψυχοεκπαιδευτικές και υποστηρικτικές ομάδες για τις φοβίες

6 Διαδικτυακές Συναντήσεις των 2,5 ωρών έκαστη
Με τον Κωνσταντίνο Στεργιόπουλο, Ψυχολόγο-Ψυχαναλυτή

Ο σκοπός της ομάδας αυτής είναι διττός, αφενός μεν ψυχοεκπαιδευτικός, αφετέρου δε υποστηρικτικός σε συνάρτηση με τις φοβίες. Αναφορικώς με την εκπαίδευση οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τις φοβίες και πώς αυτές διακρίνονται από τους φόβους, πώς επηρεάζουν τη ζωή στην καθημερινότητα, αλλά και τρόπους διαχείρισης και υπέρβασης των φοβίων.

Η εκπαίδευση αυτή θα είναι τόσο θεωρητική ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς στις ψυχολογικές θεωρίες και προσεγγίσεις, αλλά και πρακτική καθόσον θα αναπτυχθούν τεχνικές διαχείρισης και αντιμετώπισης των φοβικών αντιδράσεων και βιωμάτων. Επιπροσθέτως η ομάδα αυτή θα λειτουργεί υποστηρικτικά έτσι ώστε τα μέλη της να διαντιδρούν, να μοιράζονται βιώματα, ενώ παράλληλα θα μπορούν να επεξεργάζονται και να δουλεύουν ζητήματα που σχετίζονται με τις φοβίες και με προσωπικά βιώματα και εμπειρίες.

Φυσικά η ομάδα αυτή δεν είναι μια ψυχοθεραπευτική ομάδα παρόλο που οι εργασίες της ίσως και να μοιάζουν αρκετά σε κάποια σημεία. Οι συμμετέχοντες θα έχουν οφέλη θεραπευτικής φύσεως και θα τεθούν κάποιοι σχετικοί στόχοι, αλλά η συμμετοχή σε μια τέτοια ομάδα δεν αντικαθιστά τις ατομικές ή ομαδικές θεραπείες. Αυτό σημαίνει ότι εάν αντιμετωπίζετε κάποια ειδική φοβία με συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν έντονα και σε κρίση, καλό θα είναι να εξετάσετε το ενδεχόμενο για να κάνετε μια ατομική θεραπεία.

 

Ποια είναι τα οφέλη της ομαδικής ψυχοεκπαίδευσης και πώς μπορεί να βοηθήσει;

Η συμμετοχή στην ομάδα υποστήριξης και ψυχοεκπαίδευσης μπορεί να αποφέρει τα ακόλουθα οφέλη χάρη στους λεγόμενους «θεραπευτικούς παράγοντες» που είναι εγγενείς στη διαδικασία της αλλαγής:

  • Παρέχει υποστήριξη και ελπίδα να μπορέσετε να αλλάξετε και να σας βοηθήσει.
  • Δίνει τη δυνατότητα να κατανόησης από τα άλλα μέλη της ομάδας και από τον θεραπευτή
  • Επιτρέπει το σχηματισμό ισχυρών δεσμών και την εκμάθηση τεχνικών κοινωνικοποίησης όπως η μάθηση, όπως και η ευκαιρία αν δεν το έχετε ξανακάνει, να δημιουργήσετε βαθιές σχέσεις ή να αποκτήσετε χρήσιμες «κοινωνικές δεξιότητες».
  • Σας επιτρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε ότι είστε περίεργοι και βοηθά στη «διορθωτική ανακεφαλαίωση» της κύριας οικογενειακής ομάδας: η ομάδα μοιάζει με την οικογένεια και οι πρώτες οικογενειακές συγκρούσεις πολλές φορές αναβιώνουν στα πλαίσια μιας ομαδικής εργασίας, διορθώνονται και επιλύονται.
  • Σας επιτρέπει να αισθάνεστε ότι σας ακούνε και προάγει τη διαπροσωπική μάθηση: η αλληλεπίδραση με ιδιαίτερα σημαντικά ανθρώπινα όντα είναι θεμελιώδης για την προσωπικότητα του ατόμου
  • Μπορείτε να μάθετε από τις ιστορίες, τα λάθη και τις συμβουλές των άλλων.
  • Δεν αισθάνεστε ότι σας κρίνουν και υπάρχει ένα πλαίσιο αποδοχής και υποστήριξης με ενότητα και ισοτιμία: τα άτομα μέσα σε μια ομάδα δεν αισθάνονται πλέον αποκομμένα, αλλά παρόμοια με τους άλλους και νιώθουν πιο αποδεκτά.
  • Η ψυχοεκπαίδευση είναι χρήσιμη για όσους πάσχουν από μια ψυχολογική διαταραχή όπως η ειδική φοβία αλλά και όσους έχουν υποστεί ένα στρεσογόνο γεγονός όπως  τραύμα ή απώλεια.

 

Ο κύριος στόχος της ομάδας είναι να αυξήσετε τις γνώσεις και την επίγνωση της διαταραχής, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για:

  • Να γνωρίσετε τη διαταραχή από την οποία πάσχετε, να αποκτήστε μεγαλύτερη σαφήνεια
  • Καθησυχάστε τον εαυτό σας ότι δεν είστε ο μόνος που υποφέρει από αυτό. Να «ομαλοποιήστε» τη δυσφορία
  • Να αποδιώξετε τις προκαταλήψεις
  • Να αυξήσετε την ικανότητα διαχείρισης της διαταραχής μαθαίνοντας συγκεκριμένες τεχνικές
  • Να λάβετε χρήσιμες πληροφορίες για τη διαχείριση των «κρίσεων»
  • Να μάθετε σχετικά με την πρόληψη των υποτροπών ή τον περιορισμό της διάρκειας και των συνεπειών τους

 

Η ψυχοεκπαίδευση πραγματοποιείται  σε ομάδες των 8 ως 12 ατόμων. Γενικά, ο Ψυχολόγος εναλλάσσει την επεξήγηση των θεωρητικών μερών με ενδείξεις και πρακτικές ασκήσεις: η ομάδα μπορεί να αλληλεπιδράσει και να συμμετέχει ενεργά στο έργο, μεταβαίνοντας έτσι από τη θέση του παθητικού θεατή σε αυτή του πρωταγωνιστή στη διαχείριση της δικής του διαταραχής.

Ημερομηνία έναρξης: 10 Απριλίου 2024

Ώρα: 18.00 – 20.30

Ημερομηνιές διεξαγωγής:
10 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024
8 Μαΐου 2024
22 Μαΐου 2024
5 Ιουνίου 2024
12 Ιουνίου 2024
26 Ιουνίου 2024

Τιμή συμμετοχής ανα μήνα: 50€ συν ΦΠΑ

Για την εγγραφή σας παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα σας στείλουμε όλες τις λεπτομέρειες στο email σας

Μετά την εγγραφή σας θα λάβετε όλες τις πληροφορίες και το zoom link σύνδεσης.

The event is finished.

Date

Απρ 10 2024
Expired!

Time

6:00 pm - 8:30 pm
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ